Oulun yliopiston hanke opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi

Job Shadow -kokemuksia

Suurin osa opiskelijoista on jo ehtinyt tavata oman alumninsa ja palautepäivä on nyt pidetty. Kokemukset toiminnasta olivat kauttaaltaan oikein hyviä. Opiskelijat kokivat päivän hyödylliseksi ja toivoivat, että toimintaa voitaisiin jatkaa myös tulevina vuosina. Palautteen perusteella he saivat tärkeää tietoa oman alan työllistymisestä yleensä sekä sivuainevalintojen vaikutuksesta työllistymiseen. Moni alumni antoi myös konkreettisia työnhakuvinkkejä. Osa sai vahvistusta sille, että opiskelee todellakin omaa alaansa. Moni sai toisaalta uusia näkökulmia siihen, miten monipuolisesti ns. ”oma ala” voidaan käsittää.

Mitään isompia ongelmia ei tullut kenellekään vastaan. Alumnit olivat varanneet aikaa opiskelijoille ja puhuttavaa oli riittänyt koko ajaksi. Varmasti eniten käsiteltyjä aiheita olivat alumnin omat opinnot ja urakehitys, sekä millaisia taitoja työssä tarvitaan. Näitä asioita opiskelijat peilasivat omiin jo tehtyihin tai tuleviin valintoihinsa ja uratoiveisiinsa. Työnhaku oli tietysti kiinnostava aihe. Lisäksi keskustelu sivusi mm. työssä jaksamista, työkulttuuria, verkostojen merkitystä ja organisaatiokulttuuria. Palkkataso oli myös puhuttanut, vaikka sen puheeksi ottaminen koettiin hankalaksi.

Palautekyselyn väittämiin ”Hahmotan omaa osaamistani paremmin.”, ”Olen varmempi omista työllistymismahdollisuuksistani.”, ” Luottamukseni omiin kykyihin ja taitoihin kasvoi.”, ”Opiskelumotivaationi kasvoi.” ja ” Vuorovaikutustaitoni kehittyivät.” suurin osa opiskelijoista vastasi olevansa täysin tai osittain samaa mieltä. Yhtään ”Täysin ei mieltä” tai ”Osittain eri mieltä” –vastausta ei tätä kirjoittaessa ollut vielä tullut.

Kehittämiskohteista keskusteltaessa huolena oli, miten toiminta saadaan jatkumaan kun hankkeen toiminta loppuu. Kaikkein suuritöisin vaihe muuten helpossa formaatissa on sopivien alumnien etsiminen. Pohdimmekin voisiko opiskelijat itse velvoittaa etsimään alumninsa. Työtä helpottaisi myös se, että opiskeiljat tutustuisivat ensisijaisesti kiinnostavaan organisaatioon riipumatta siitä, onko siellä töissä täsmälleen oman oppiaineen puolelta valmistuneita. Toisaalta jollekin voi olla tärkeää saada vahvistus sille, että ihan omalta opiskelualalta voi työllistyä. Tiedottamisessa meillä vetäjillä oli pikkuisen parantamisen varaa, vaikka yleisesti ottaen informaatio katsottiin riittäväksi. Opiskelijat vaikuttivat halukkailta kertomaan kokemuksistaan myös muille. Tulevaisuudessa toiminta voisikin ehkä olla opiskelijalähtöistä siten, että edellisen vuoden opiskelijat olisivat apuna tiedottamisessa ja alumnien etsinnässä. Oppiaineen tuki on silti välttämätön, jotta asiat saadaan pyörimään.

Comments on: "Job Shadow -kokemuksia" (1)

  1. Uutiskynnyskin tällä ylitettiin! Kalevassa oli 30.3. artikkeli Varjostaja mukana työpaikalla. Sen perusteella myös varjostettava oli tyytyväinen omaan varjostupäiväänsä sekä Job Shadow -konseptiin yleensä. ”Jos minulla olisi opiskeluaikana ollut mahdollisuus päästä seuraamaan työelämään sijoittuneen antropologin työpäivää, varmasti olisin lähtenyt”.

    Alumnien kiinnostuksesta konseptiin seuraa, että vaikka alumnin etsiminen olikin se suuritöisin vaihe, ei se opiskelijalle tuupattuna tehtävänä olisi hankala. Päinvastoin, siitä saisi lisämaustetta toimintaan, kuten Satu yllä kirjoittaa.

Jätä kommentti

Avainsanapilvi